GOVOR PTICA ATTAR PDF

Govor ptica ~ Feriduddin Muhammed Attar,. By Kapije mudrosti · Updated about 3 years ago. Already tagged. 1. Already tagged · Already tagged. 2. Govor Ptica – likes · talking about this. Ako hoćeš da živiš, umri u Ljubavi; umri u Ljubavi ako želiš da ostaneš u životu. Rumi. Odatle mu i potječe nadimak Attar, što znači trgovac biljem ili apotekar. Knjiga o tajni (Asrar-nama); Knjiga o odabranika (Muhtar-nama); Govor ptica (Muntiq.

Author: Taular Visar
Country: Iraq
Language: English (Spanish)
Genre: Relationship
Published (Last): 15 January 2008
Pages: 301
PDF File Size: 2.20 Mb
ePub File Size: 17.1 Mb
ISBN: 832-3-25973-449-8
Downloads: 15058
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Meztizilkree

Write a customer review.

Feriduddin Attar – Wikipedia

Put Sinajske gore, ptico, i svoja krila pusti! Pastirga tada uprti na svoja ramena i odnese u hladovinu, ispod nekog dreveta. Kad ga ugleda, sultan Mahmud naredi: Dok je god srce svih voda bilo vodeno, u zaledu ljubavi Tvoje ono je ostalo.

Za svaki atom tu postoje druga vrata, iza svakog atoma otkriva se put do Njega. Od propasti ga attr dijeli — samo lomna slamka; bezakonje je attag mora, u tome je zamka.

Govor Ptica Feriduddin Muhammed Attar

Staro vino u venama krv mu zatalasa, razum njegov izgubi se, nemade mu spasa. Withoutabox Submit to Film Festivals. Ma prodi se svijeta ovog i onog poslije njega, zbaci svoju kukuljicu, slobodan od svega! Iskreni putnik puta duhovnoga mora da se pita o ovakvim stvarima.

  ASIMOV FUNDATIA SI PAMANTUL PDF

I koliko samo haljina lijepih pokvario da ovakvu hrku za deset dana spravio?

Kulturni centar ambasade I. U dolini ovoj se morate truditi i raditi, a ne svoje vrijeme bezglavo provoditi.

Ta ljubav je vatra, a razum dim u ovoj dolini; kad se ljubav razgori, razum se izgubi. Tu spalio je hrku svoju, okrenuo se protiv Mekke i islamske vjere. Pozdrav i tebi, slavuju dragi! Kao kakva mlada ponosno i samosvjesno, zvjerao je brzim okom i lijevo i desno. Dan za danom mu je tako prolazio, skoro da je godinu dana u tom poslu namirio. Na kljunu je mome Bismilla ispisana! Tad Simurgsvijeta bezglasa i zvuka upita za smisao ove tajne Jedinstva koja se otkri na kraj puta.

Fakirluk je ovaj plod o kojem vam govorim; biti rob ponizni zna samo onaj koji ga okusi. Od beskrajne armade koja na attaar krenu, put proguta sve, ostavi samo nekolicinu. Be the first to review this item Would you like to tell us about a lower price? Prava ljubav nadilazi tu praznu ljepotu! S njim bi i ti mogao sultan biti! I kuda attar krenem ranjenoga srca; moje srce sada samo za nju kuca.

LI snu vidje od svjetlosti more, iz tog mora meleci joj zbore: I kakvom smiraju se jadan mogu nadati kad i najbolji ljudi moraju u patnji stradati? Nebesa su samo izvrnuta kupola bez istinske postojanosti; ona u isto vrijeme miruju i mogu se kretati! Loptica je od mene mnogo sretnija, jer ponekad ona poljubi kopitu svog konja.

  COPROLOGICO Y COPROSCOPICO PDF

Ti si samo jedna zamka na mom putu, ja letjeti moram ka Rabbovom skutu: Njegova je crna kosa u dvije kike spletena; svaka dlaka vrjedmja je sto puta od svijeta! I zato ja nosim plave halje tuge, od ljubavne boli ne znam boli druge!

Would you like to tell us about a lower price? Na, evo vam vuna, dajte mi Jusufa, za cjenkanje ja ptic nemam vremena! Discover Prime Book Box for Kids. Oko vrata mu je lanac od suhoga zlata, ni soko nema tih sjajnih dukata. Pa, hajde nam zapjevaj! Get to Know Us. Avaj, kako si pticx ti nezahvalna, a niska odanost oko vrata ti vezana! Od tih silnih ptica zatamni se nebo; sve na pravi put da spremi pupavac bi trebb.

~ Govor ptica ~ Feriduddin Muhammed Attar,

AmazonGlobal Ship Orders Internationally. Srca tugom ojadenog koje o Junusu pita, zarobljenom kao i ti u trbuhu kita! Explore the Home Gift Guide.

Ovaj med je gori od svakog zatvora, pohlepa je za njim mene oslijepila.

Author: admin